Help! Hoe leer ik mijn kind tandenpoetsen?

  • door

We willen graag dat onze kinderen goede gewoontes aanleren, zodat ze hier op latere leeftijd nog profijt van hebben. Veel kinderen vinden tandenpoetsen in het begin helemaal niet leuk, juist eng misschien. Maar hoe leer je een kind nou op een goede manier om de tanden te poetsen?

Het beste is, om zo vroeg mogelijk met het poetsen te beginnen. Zo raakt een kind gewend aan de handeling, en weet het kind simpel weg niet beter. Voor baby’s zijn er extra kleine tandenborstels te vinden. Zodra er puntjes doorkomen van nieuwe tanden, poets dan zachtjes een paar seconden ieder tandje. Het kan zijn dat de tong van een baby eerst nog in de weg zit. Geef het wat tijd, en laat de baby ook wennen aan het gevoel van een tandenborstel.

Vanaf dan is het heel belangrijk om structureel met je kinderen te tandenpoetsen. Probeer ruzies zo veel mogelijk te voorkomen, en zorg voor een beetje afleiding wanneer het nodig is. Voor jongere kinderen kan het fijn zijn om een ezelsbruggetje te gebruiken. Een manier hiervoor zijn de drie B’s. Die staan voor binnenkant, buitenkant en bovenkant. Als je de drie B’s aanhoudt voor de boven en onderkaak dan wordt niets vergeten. Afhankelijk ban het kind kan het ook leuk zijn om hierover een liedje te verzinnen.

Als een kind het lastig vind om te tandenpoetsen kan het ook een optie zijn om een elektrische tandenborstel kids aan te schaffen. Op deze manier hoeft een kind niet meer te letten op het poetsen zelf, alleen nog maar op de techniek. Tot een kind ongeveer 10 jaar oud is, wordt er vaak nog niet goed genoeg gepoetst. Poets daarom zelf als ouder, of poets altijd nog even na. Dit is vooral in de avonden erg belangrijk.